Raya Medan

Salam and hye!

Rindunya lahaii nak menulis. I mean menulis ap yg terlintas kat minda and bermain kat hati. Bukannya menulis yg nak kerah otak cari plot and insert the lively characters. Hmm. Act, i love to write. Mula berjinak dengan menulis novel in 2015. Dua tahun dah since masuk matriks tapi agak slow sebab satu bulan tu maybe buat 1-2 chap(s) je.

Orng lain sibuk gi riadah, spend time ngan kwn, kita pula sibuk menaip. And one more thing, kita akan update novel through fon je. So, sometimes memang menguji kesabaranla kan, kalau terhilang ke terdelete ke.

Sabar jela kan

Untuk bulan ni, again cuti jap dari tulis novel. Sebab ilham tak menjengah lagi. Target hbis matriks akan hntr buku ke publisher tapi tak kesampaian memandangkan malas yang sampai dulu dari action. Hehe.

Takpela, better late than never kan? Bulan ni kan bulan raya, so jomla kita nak cite pasal raya kita. Letak jap cite psal novel bagai tu semua.

Actually, i hv no interest untk raya tahun ni. Idk why. Tapi memang expect raya tahun ni sunyi. Sebab at first i thought, kitaorang tak balik kampung. Tambah lagi, bila my parents lambat beli flight ticket untuk gi Indonesia. Memang selalu kalau raya, raya kat jb je. Ayah asal Penang tapi jarang balik Penang sebab dah takde kmpg kat Penang. Mak pula asal Indonesia, so memang balik sana tapi jarang. Last balik waktu form2 and skang dah 20!

Flight bertolak 23 hb mlm. Jadi dari JB pkul 8 pagi kitaorang dah bertolak siap2 naik kereta sebab takut jammed teruk. And guess what, Alhamdulillah tak jammed langsunggg. Haihla, kitaorang sampai dalam pkul 12 tngh hari. Kena tunggu 7 jam kat airport.

Godd!

Tapi takpela better cepat sampai dari lambat kan? Pkul 8 naik flight sampai pkul 9 kat sana jam Malaysia. Kalau ikut jam Indonesia pkul 8 sebab waktu diaorang lambat sejam dari kita. So kitaorang pun sampai dekat Medan. Dari Medan ke Permatang Siantar ambil masa dalam  5 jam naik kereta. Pukul 1 pagi baru sampai rumah. 

Tbh, first time datang Indonesia time form2, kita tak suka environment sana. Jalan raya sana sentiasa sesak. Orang hon sana sini, jammed je kerja. Bising! Pastu kalau pergi mana", mesti kotor. Tak best.

But then, bila datang lagi sana umur 20, dah matang sikit. Pelan", dah boleh accept culture diorang. Belajar bahasa diaorang, budaya diaorang, cara diaorang masak semua. And baru dapat rasa nikmat duduk negara orng even seminggu je. Betullah orng kata,

"Tak kenal maka tak cinta."

First raya tu lain sangat dengan Malaysia. Indonesia memang takde lagu raya berkumandang kat radio. Tapi spirit raya diorang lebih daripada baju raya dan kuih raya. Diaorang mementingkan tentang kemaafan yang ikhlas. Even raya dengan jiran pun boleh nangis macam raya dengan family. Baju kadang datang ada je pakai T-shirt biasa. Tapi diorang tak kisah sebab bagi diorang benda tu tak terlalu penting. Dan benda paling pelik bila raya, shopping mall diaorang padattt sngt macam shopping mall Malaysia waktu malam raya.

Why?

Sebab duit raya yg anak diaorang dapat, diaorang akan pergi beli baju raya. So thats mean, beraya dengan baju cantik bukanlah compulsary. Yg penting bermaafan, di pagi raya.

Lagi satu yg best kat sana. Sepupu ramai gila! Anak jiran yg kecik" pun banyak. So, memang boleh buat geng la memandangkan kita memang suka layan kerenah diaorang. Sepupu kita pula jenis yg sopan even lelaki. Takde pun nak kasar-kasar. Senang je jaga diorang. Eh tapi bukan 'lembut' tu tau!

Jalan jammed waktu raya tu normal kan? Jadinya, kita yg kononnya ajak Om kat sana gi Danau Toba pun tak tercapai. Bayangkan parking Danau Toba yg sepatutnya rm2-rm3 kat sini, jadi rm20-rm25. Harga jualan naik 2 kali ganda, so pendam jela hasrat tu dulu.

So sebab tu, memang tak gi mana sangat pun. Pergi keluar pun, sebab cari tempat makanan yg best. Bayangkan kitaorang jammed dkt 3 jam nak gi ziarah tempat kubur. End up, hujan kena patah balik. Memang mengujilah jugak. Medan memang antara negara yang sibuk jugaklah kalau ikutkan.

Lagi satu, kalau gi sana make sure u got someone yg guide you. Kalau tak hbislah duit korang ditipu nanti. Tambah lagi, kalau cakap malaysia ngan diaorang. Lagilah! Harga yg RM 20 je silap", boleh jadi RM 60. Orang kat sana memang peramah so kenalah hati-hati tau!

Nanti tahun dpn, kita update lagi kalau gi Danau Toba atau pulau yg best perhaps. In sya Allah🌸

Condemn Confidently

A girl will look beautiful with a confident.

Assalamualaikum and hye!

Hari ni kita nak cakap pasal confident. Kita sebenarnya ada masalah confident tapi certain orang je boleh nampak. Yes, kita antara orang yang suka bercakap depan public, hv no probs on stage and tak kisah untuk suarakan pendapat.

Dengar macam okay je kan, apa yang masalahnya. Masalahnya kita tak boleh bila orang label kita as benda yang kita tak suka. Sensitive, cepat sentap and easy take it something seriously. So, confident level akan menurun dan mood akan spoil.

Pelik kan?

Dua confident level yang berbeza. Berani untuk tonjolkan diri tapi tiada keyakinan untuk mendengar sebarang kutukan. Beza pula dengan kritikan, kita boleh hadap kalau orang tu cakap dengan baik tapi kalau nada sarkastik yang lebih kepada memperlekehkan, kita tak boleh.

Sedih bila fikir diri sendiri keep thinking what other people said. Semua tu boleh buat kemurungan, nak menyendiri sebab salahkan diri sendiri walhal kita dah cuba buat yang terbaik.

Some kind of human (lebih tergolong pada golongan makcik) bersikap suka memperendahkan anak orang lain daripada anak mereka.

Idk what's for?

Adakah dengan cara ini, makcik dapat tunjuk anak makcik hebat?

Atau adakah makcik sedang cuba menguji kesabaran anak orang lain?

We have no idea how people struggle to face others, so why we need to look down on them?
Kita bukan nak puji Cina tapi diaorang lebih kepada sikap membantu untuk mengangkat bangsa sendiri.

Tiada istilah condemn between them. Contohnya, kalau awak pergi ke kedai Cina tetiba kedai Cina tu tak jual barang tu. Awak pun tanya kedai mana yg jual? Dia akan cadangkan kedai Cina lain yg jual barang yg awak nak. Berbeza sikit dengan orang Melayu yg bersikap tidak tahu atau buat" tidak tahu sebab tak nak kedai lain untung. Ada juga yang siap buat pelaris sebab nak orang lain jatuh.

Macam dah lari topik je. Hahahhaha, okay balik topik asal k. Sorryla kita memang macam ni😂

Kita bagi contoh yang common ea,

Bila nampak orang berbadan besar, suka je tegur dia.

"Banyaknye kau makan."

Simple je ayat tu, tapi elok-elok orang tu makan terus tak jadi nak makan. Kesian dia.

"Kenapa muka kau macam pekebun ni? Dulu okay je"

"Yang ni pun tak tahu ke, slow gila!"

Ayat macam ni buat orang rasa down, janganlah tegur macam ni. Diam je bila tengok kelemahan orang lain. Nak tegur untuk kebaikan atau perubahan dia, tegurla cara elok. Jangan buat orang terasa. Kita tak tahu apa yang dia rasa, apa yang dia hadap.

Instead of saying ayat kat atas, kita cadangkan cakap macam ni.

"Diet sesama jom bulan puasa ni."

"Kau nak tak try skincare ni, aku rasa sesuai untuk kau."

"Owhh yang ni. Macam gini.."

Ayat macam ni kan lagi sejuk bila didengar. Takdela rasa macam memperlekehkan orang. Kena kreatif sikit je untuk sejukkan hati orang. Tahu bukan senang kekadang nak fikir ayat yang sesuai untum tegur orang, tapi benda yang elok memang susah tapi at the end orang akan senang dengan kita sebab kita pandai jaga hati orang. Yeayy!

Btw, kita bukan nak mengajar, blog ni pun untuk diri kita. So, jom sesama betulkan diri. Btw, selamat menyambut Ramadhan. Moga Ramadhan kali ini lebih bagus peluang untuk beramal dari sebelum ini. In sya Allah.

Suffering Law


It's been a while I'm not updating my blog. My final exam had just passed. And all the time before i doing this entry, i slept with dreamt about my result.



Huhu, programming is really not my path. I can't understand what the machine language ask me to do. Fyi, machine language is create by woman. So no wonder it being so hard to understand.



Just forget about it. Think about the exam and programming make my heart racing in a marathon. Back to the topic. Idk, but this topic is quite interesting. Before you read this, i want to stress that i'm not being so clever to say that Malaysian rule is not good but i think some improvement of law need to do. I know it's quite boring but if you open your mind and think wisely, you will get what i want to say.

I am so sad and sympathy towards the rape victims in Malaysia. Idk why this happen, but lately the rate of rape victims is increasing from day to day. And not suprising in 20 years later, all the citizens doesn't care about the cases. I mean, rapist is just a normal thing.

The marriage between rapist and rape victims is not funny at all. The law is nonsense. Rape victims is traumatic. You never know how they become so struggle to continue their life, open the new chapter and forget evrything.


How can they live with people that rape them?

How can they enjoy their life and having children with people who already destroy their life?

How they want to face the society who even not understand what they are going through?

Do you think by letting rape victims married with the rapist, this problems is already been solved? Rapist is lack of moral knowledge, they can't control their obsession on sex. If they are not continue the sexual harrasment towards the victims (the person that they married) maybe they find another victims. So, it is not about married or whatsoever. It is about moral knowldge. The rapist need to hv counselling and therapy. Not by letting them married with the victims.

Society always blame women dress code when this issues pop out from media. However, if you are doing research rapist are not even care about your age and the way you dress. Even a baby can be raped. It is happen in Malaysia, weyh. I know it is really terrible and i can't accept this cases.

People need to have sex education and open in this issues. In early education, parents need to exposed their children about this. Not just telling them on how to react with strangers but also what is sexual harassment. I know a lot of  pedophile stories. Most of the cases, the most important persons in the kids life is the rapist. It can be their father, grandfather, brother or even teacher. It is not about you are not trusting your family members or your kids teacher but awareness is important before it is too late.

For me, law of rape victims is really nonsense. Recently, I read about the law in overseas which is the rapist have their rights to raise their children. Rapist have their right to get into the jail, dude. They had already destroy others dignity and you expect them to raise their kids. What a joke! Idk, what's wrong with the world right now. People are going mad and out of mind.

This is my opinion and im really sorry if you are offended wit my writing. Since i live in democratic country, I hv my rights to speak out in this issues.

Matriculation Life in KMK 2016/2017







This topic is sounds boring and old school. But, i really not good at naming something. I think this is the best I can do
In Malaysia first four months, high school senior students will started to think which path they need to go and what the pros and cons after taking the path. That means, result SPM is just around the corner!


Makcik-makcik pun mula sibuk berbual anak diorang kena ambil course medicla, law la, enginnerla and so on. Si anak pun makin stress sebab tak tahu nak pilih mana. Nak ikut minat ke, kawan ke atau restu family. Tak ikut minat, susah nak belajar, tak ikut kawan nanti kawan takde tak best, tak ikut family nanti tak berkat.


Then, how?


Dateline UPU is reaching the end but it going so complicated. I tried to help you by doing some research on STPM and diploma. Eh what about matriculation? Fyi, i am one of students who studying in matriculation college. No need to do research. And i'll tell you how life in matriculation.
My SPM result is not so good but i'm very desperate to enter university bcoz world show me how good life in there (bef i know the truth). At first i only fill the form for university intake but i got call from my friends and she said that i must fill the matriculation intake as well.
She said, "rezeki ada kat mana-mana je. Mana tahu dapat."
Yeah, im surely that i will not even get a place at there. I mean, my SPM result is really bad. How come they will accept a person like me?


And jeng jeng jeng.. The UPU result is come out!


Terpilih untuk matrikulasi tapi bukan untuk kemasukan uni. Sedih dia boleh pergi jauh sebab 12 pilihan yang kita buat tapi satu pun tak dapat. Satu pun tak. Tapi terpilih untk matrikulasi buat kita syukurla. Cuma sedih, sebab betul" expect dpt salah satu uni yang kita pilih. Tapi, hmm.
After boikot diri sendiri, tak keluar bilik 3 hari 2 malam, kita pun bukak ws group sekolah. U know what? Almost all my classmates get matriculation to continue their study. And after found out, matriculation system is limited for students, then i should be really grateful. I am the chosen one!
But then, im the only one who need to continue my study by joining PDT system. Prog. Dua Tahun (PDT) is slow learner compare to PST. Lambatlah kita masuk uni compare ngan others. I need to go through 4 sem while they just need to study in 2 sem before entering university.Plus, matriks yg kita dapat dekat gila ngan rumah. I love to travel and very indepandent person. Expect dapatla tempat belajar yang jauh. Tapi, hmm. Sedih, memangla tapi dh rezki yg tu. Amik jela.
Nak tahu tak, which matriculation college i entered?

Tada! KMC!





KMC ni kecil jugalah nak dibandingkan dengan kolej lain yang jauh lebih besar dan perlu untuk menapak lagi banyak. Untunglah dapat kolej ni, kelas start pukul 8 pagi, 7.50 korang keluar still menyempat lagi nak masuk kelas. Tak payah kalut nak naik bas, tak payah kalut nak acah naik skateboard bagai like scene in english teen movie.
First day nak pergi ke sana memang jauh ke dalam juga matriks ni. Changlung, Kodiang, yang tempat set Mak Cun berlakon tu. For me, the place is doesn't really matter bcoz the more challenging the place, the more experience you can hv.



Masuk situ mula-mula semua nampak besar. Yela, jakun an, dulu mana ad lab computer sampai lab ke 8. Eng lab pun satu je kot. Library dia pun best. Masjid pun cantik, kemas elok. Dewan kuliah besar (DKB) ada 2 je, Dewan Kuliah Kecil (DKK) ada 4 je. Hostel lelaki ada 2 je. A1,A2. Hostel perempuan ada 4, B1,B2,C1,C2.


After register dan melawat kawasan, i get some small paper noted to me where is my room. So, my room is in Block C1 which is third level, and last wing of occupied people. I mean, after my room there's no people stay there. Creepy, huh?
Idk about how the arrangement in boys blok coz im not staying there. But in girls block there are two type of arrangement. Yg pertama punya susunan, katil akan letak kat setiap sudut bilik. So memang besar la bilik tu jadinya. Susunan kedua, katil letak tengah bahagian bilik tapi still lekat kat dinding. Bilik akan jadi sempit skit.


Mostly students who have to stay in second arrangement will arranged the locker and bed in their own style. Sepatutnya tak boleh, tapi pandai" lah tutup ngan felo.
But then, the excitement and eager about KMC, make me ignore about the ghost and so on. After arranged my stuffs, we are given 3 hrs to hv some rest before went down to DM (Dewan Mahawangsa) to hv orientation session. Of coursela, boring kan? Sape je suka orientasi? But last 3 days, we're really enjoy every single games who is conducterd by fasi.


Then, class start!














Normal class will start at 8am till 4pm for PDT while PST and acc will hving class at 8am till 5pm.



Matriculation hv 3 module and account.
Module 1: chem, maths, physics, bio
Module 2: chem, maths, physics, science computer
Module 3: chem, maths, bio, science computer


Pihak pentadbiran akan tetapkan which module yg korang patut ambil based on SPM result. Rasa macam tak boleh bawak, atau korang rasa nk tukar module, korang boleh memohon. I'm not sure they will having IV(interview) on you or not but im pretty sure they will ask why you want to change your module. For those who is taking account, they can't take science module. And for those who is taking pure science in school, they still can take account.


Okay, lets go to the next part.


4 cafes avail in KMC which are Cafe A, B, C, and admin. Cafe admin is also call as cafe pentadbiran. Cafe admin is for students and lecturer and it is quite expensive compare to others. Cafe A is mainly for boys. Char Keow Tiaw in cafe A is my fav!  Cafe B is quite expensive too but the food is really delicious. So no wonder if there is no complaint frm others students. As long as the food is delicious, then it is worth to pay more. Petang", mesti ada cucuk" ngan nasi kerabu. Cafe C is okayla so far and the price is the most cheapest than other cafe. Boys boleh pergi cafe B and C sebelum pukul 7 malam. Same with girls. This sentence sounds like HEP telling students about peraturan kolej in the DM. 


That is life in KMC amd if you want to know more about KMC, just ask me. Next entry i will tell you waht the pros and cons taking STPM and diploma in your next journey. Hope that this entry will help you to know more about KMC. Here, i treat you pics of KMC that can boost your excitement to enter here!











Hye!

                                                                Salam and hye!
  

    This blog is just to express my feelings and my opinions. Lately, i found out that everyone freely to express their thoughts on social network. Surely maybe some of my (POV) point of view is against wit yours bcoz we live in different environment and background. So we had met wit different kind of person. Whatever it is, just share your opinion or your idea in the comments below. Btw, im lack in language, but just try to practice it. So ignore my grammar here and dont give a damn about it coz im not writing an essay in exam hall. Hey! Just read my entry.        

thoughts and ideas

Raya Medan

Salam and hye! Rindunya lahaii nak menulis. I mean menulis ap yg terlintas kat minda and bermain kat hati. Bukannya menulis yg nak kerah ot...